Datum

Wereld & tijd

In deze kolom vindt u een overzicht van de tijden over de gehele wereld. Door op het pijltje naast Amsterdam te klikken kunt u een keuze maken uit diverse Hoofdsteden - bijvoorbeeld New York of Tokyo -. De tijden van de betreffende wereldstad verschijnt dan onder het keuzemenu.


Partnerlinks

Uw link hier? Stuur een e-mail.


- Linkspagina


Sterren & Planeten

Als aanvullend interessegebied besteedt Landkaart ook kort aandacht aan de sterrenkunde. Op deze pagina vindt u informatie over de meest voorkomende begrippen. Daarnaast vindt u informatie over diverse sterrenkijker - telescopen -

Magnitude:
Magnitude is de waarde waarmee de helderheid van sterren wordt uitgedrukt. Hoe lager de Magnitude, hoe helderder de ster. Zo is Sirius de helderste ster met een Magnitude van -1,46.

1ste tot 1,49
2de 1,5 - 2,49
3de 2,5 - 3,49
4de 3,5 - 4,49
5de 4,5 - 5,49
6de 5,5 - 6,49


De meest bekende planeet is de aarde. Voorzover bekend is alleen op deze planeet leven. De mogelijkheid van leven op een planeet heeft te maken met het feit dat in de atmosfeer voor drie kwart stikstof en ongeveer een kwart zuurstof (met kleine hoeveelheden kooldioxyde) aanwezig is. Daarnaast speelt een belangrijke rol dat water zowel als gas als vloeistof voorkomt.

Naast de aarde zijn de meest bekende planeten: Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunes, Venus, Mercurius en Pluto.

Veel voorkomende begrippen:

Lichtjaar: dit is de afstand die in een jaar door het licht wordt afgelegd. Een lichtjaar is ongeveer 10.000 miljard kilometer.

Melkweg: Dit is het sterrenstelsel waarvan ons zonnestelsel deel uit maakt.

Nebulae: De nevels waarin sterren ontstaan. Nebulae zijn wolken van waterstof, helium en stof.

Ster: Een ster is een bal met een hoge temperatuur van waterstof en helium. De zon is ook een ster. De sterren zijn te onderscheiden in kleur, waarmee dan ook een temperatuur verdeling plaatsvindt. Zo heeft een geel-witte ster, de zon bijvoorbeeld, een temperatuur tussen de 5.000 en 6.000 graden Celcius. Daarnaast zijn er blauwe, blauw-witte, witte, oranje en rode sterren. De temperaturen zijn te verdelen tussen 25.000 graden en 3.000 graden.

Sterrenkaart

Voor het bezichtigen, voorzover mogelijk, van de sterrenhemel is het raadzaam en zeker ook een must om in het bezit te zijn van een zogenaamde sterrenhemel kaart. Op deze kaarten kunt u de stand van de sterren perfect aflezen, wat het gemakkelijker maakt om dat te vinden dat u zoekt. De meeste sterrenkaarten kennen een onderverdeling in een kaart voor de zuidelijke & noordelijke richting voor de periodes voorjaar, zomer, herfst en winter. Als u up-to-date informatie wilt hebben over de stand van de sterren en daarbij een sterrenkaart wilt gebruiken, dan kunt u online een sterrenkaart raadplegen. Daarnaast is er software met interactieve sterrenkaarten.

Online (interactieve) sterrenkaart raadplegen...

Een zeer duidelijke weergave van de sterrenhemel van dit moment vindt u op de website van Stichting de Koepel. Perfecte kaart, al zeg ik het zelf. Heel veel kijk- en waarnemingsplezier gewenst.

Sterrenkaart De koepel

Selectie van diverse telescopen & sterrenkijkers

Bent u op zoek naar een Bynostar sterrenkijker, brengt u dan een bezoek aan Technolyt. Hier vindt u per provincie een overzicht van dealers.

Meer informatie over de Bynostar telescopen...

Barska is producent van onder andere telescopen. De firma onderscheidt twee groepen kijkers de Starwatcher en de Anchormaster. Brengt u voor specificaties en meer afbeeldingen een bezoek aan Barska.

Meer informatie over Barska telescopen...

Bent u op zoek naar een Bresser sterrenkijker, op de homepage van Bresser (Duits- & Engelstalig) vindt uitgebreide informatie over het aanbod en productomschrijvingen.

Meer informatie over Bresser sterrenkijkers...